Сряда, 24 Май 2023 14:39

Честит 24 май

В Професионална гимназия по икономика денят започна с кратко тържество, което събуди празничния дух на всички. Празничен дух, подсилен и от думите на Георги Господинов, първия носител на наградата за художествена литература и превод "Букър" - "ЧЕСТИТО ЧУДО НА ЕЗИКА!"

Понеделник, 22 Май 2023 19:14

ДЕН НА СПОРТА

 Днес е празник на спорта в гимназията. Бъдещите икономисти показаха и завидни спортни умения. Дворът се огласи от спортсменските възгласи на момичетата и момчетата, а преподавателите бяха достойни техни партньори и конкуренти.

 Истинско забавление бяха игрите хвърляне на топка и рингове в цел. А спортните дисциплини спринтово бягане, скок дължина от място, стрелба в баскетболен кош от пет позиции и волейбол имаха състезателен характер.

 

Ето и класирането:

 

БАСКЕТБОЛ – СТРЕЛБА

юноши                                                                девойки

1. Хюсеин – 9в клас                          1. Мерал – 10г клас

2. Мустафа – 9б клас                        2. Нейлин – 9в клас

3. Светлозар– 8в клас                      3. Лилия – 9в клас 

         

 

30 МЕТРА ГЛАДКО БЯГАНЕ

     юноши                                                            девойки

1. Мерт – 11в клас                              1. Мерал – 10г клас

2. Теоман – 11в клас                         2. Емилия – 10а клас

3. Хюсеин – 8а клас                         3. Джансу – 11в клас

 

 

СКОК ДЪЛЖИНА ОТ МЯСТО

    юноши                                                              девойки

1. Теоман – 11в клас                            1. Цветилена – 9в клас

2. Ерен – 11в клас                                2. Лилия – 9в клас

3. Никола-Петър – 10а клас             3. Виктория – 10а клас

 

ВОЛЕЙБОЛ

     юноши                                                          девойки

1. Младите тигри                                 1. Тигриците

2. Острово Пауър                                 2.Отбор без име

 

 

В спортните дисциплини активно участие взеха и младите преподаватели Т. Язаджиев, Ст. Димитров и П. Христов и В. Димитрова и М. Христова, които постигнаха забележителни резултати и бяха достойни конкуренти на учениците.

 

 

СПОРТЪТ Е ЗДРАВЕ!

 

Ниляй Ахмед от IX A клас зае призовото 1-во място в III-та възрастова група, раздел Изобразително изкуство в Националния конкурс "НА МИРА В СВЕТА". В същия раздел грамота за участие получи и Мелиса Мюстеджебова от XI Г клас. Благодарим на прекрасните ни ученички за положените усилия и за това, че развиват своя талант и ни дават повод да се гордеем с тях!

Днес с цветя, песни и празнично настроение изпратихме нашите прекрасни абитуриенти. Пожелаваме им достойно представяне на ДЗИ, успешна професионална и личностна реализация! Да съумяват винаги и въпреки всички трудности, да дават най-доброто, на което са способни!

Понеделник, 15 Май 2023 17:04

Посещение в банка ДСК

В деня на отворените врати 15 май учениците от XI А и XI В клас посетиха банка ДСК гр. Разград. Те имаха възможността да се запознаят с начините на откриване на банкови сметки и условията за банкови кредити. Класовете бяха придружени от техните учители: М. Маринова, И. Петкова и Д. Петрова

На 11 май се проведе Кулинарен маратон в Русенски университет ,,Ангел Кънчев" филиал Разград. В него взеха участие учениците от специалност: Производство на хляб и хлебни изделия, професия: Хлебар-сладкар. Всички ученици бяха наградени с грамоти и подаръци за отличното си представяне! Благодарим на организаторите за възможността за участие в кулинарното предизвикателство!

   Талантливи и мотивирани ученици от ПГИ ,,Робер Шуман’’ се включиха в инициативата на PandaLabs, подкрепена от Фондация “Америка за България“ и Kaufland България.

   Учениците Алейна Кочакова и Юмгюлсюн Джибърджиева от 11а и Неделина Неделчева от 10а участваха в хакатон  „Бъдещето на градовете“. Предизвикани с решаване на казуси достигнаха до мастър клас с иновативната идея „Какво да правим, за да предотвратим горещите вълни“. Идеята е оценена в първите пет за реализация.

   Учениците получиха покана за участие в младежкия клуб ПанГея, да участват в изготвянето на кандидатури за финансиране на проекти. За целта момичетата ще преминат обучение от експерти и с project management и ще продължат със своя принос в опазване на горското стопанство и зеленото сърце на планетата.

Петък, 28 Април 2023 15:17

Учителска спартакиада

През тази седмица се проведе Областната учителска спартакиада. Преподавателите имаха възможност да премерят сили в шест вида спорт. Гимназия по икономика беше представена от мъжките отбори по волейбол, баскетбол и бадминтон.

В надпреварата по баскетбол силния отбор на ПГИ „Робер Шуман“ показа красива и резултатна игра и зае почетното първо място.

След много оспорвана игра отборът ни по волейбол не успя да се пребори със състава на Завет и се класира на трето място.

Спартакиадата завърши с пролетен коктейл и много награди.

 

ПРОЕКТ „УЧЕНИЧЕСКИ  ПРАКТИКИ Дейност 2 

Подкрепа за създаване и функциониране на учебно-тренировъчни фирми

 

Учебни   фирми:

 „Нова генерация еко“ ООД  и  „ Смелс лайк спорт“ ООД

 

    Днес ръководството на ПГИ връчи удостоверения за проведеното практическо обучение за създаване и функциониране на УТФ по проект BG05M2OP001-2.015-0001 „Ученически практики – 2“ на учениците от ХІ А клас,  специалност „Митническа и данъчна администрация“. Програма за обучение обхвана етапите от генерирането на идеи за бизнес, осъществяването на дейността,  начините за финансиране и отчитане на получените резултати.  Всеки ученик  избра собствена бизнес идея, като описа  дейността на избраната от него фирма. Анализира пазара. Разработи SWOT анализ със силните и слабите страни на избрания бизнес и възможностите и заплахите от външната среда. От презентациите и проведените дискусии се научиха начините за управление и ръководене и това, че правилният подбор на персонал гарантира успеха на фирмата. Учениците взеха решение за продукт, който да предложат на пазара според търсенето от клиентите. Част от задачите бяха свързани с предлагане на идеи за маркетингови стратегии и с източниците на финансиране на фирмите. Ръководители на дейностите по проекта са учителите Иванка Танева и Нели Ганева.

 

Петък, 28 Април 2023 14:39

Мениджър за един ден

На 27 април 2023 година в инициативата на Джуниър Ачийвмънт - България „Мениджър за един ден“ взеха  участие ученици от 11 а и 11 в клас.

Мотото на кампанията през 2023 година е „Започни от тук!“

Виктория Владимирова, Елина Христова, Кристиана Иванова и Никола Бонев, ученици от специалност „Митническа и данъчна администрация“, „започнаха от тук“, от експерти за ден в Областен информационен център  - Разград.

Към инициативата се включиха и БНП Париба Лични финанси - Разград. Мениджъри за един ден там бяха: Еджем Ходжова, Мелтем Кечиджиева и Айше Рихан от 11.а клас и Джансу Мюстеджеб и Мелек Мустафа от 11.в клас.

Участието на младите хора в мероприятието провокира още по-големия им интерес към избраната професия.

Всички участници получиха сертификати.

Страница 1 от 37