Четвъртък, 16 Май 2024 19:21

Участие в кулинарен маратон

Учениците от 9 г и 11 г клас на  ПГИ ‘‘Робер Шуман в направление ,,Хранителни технологии‘‘ участваха на 15.05.2024 г. в Кулинарен маратон. Организатор на събитието е РУ ‘‘Ангел Кънчев“- филиал Разград, под наслов: ,,Подправките - храна и здраве“.

Нашите ученици приготвиха:

1. Здравословни кюфтета от киноа и свежи подправки.

2. Бонбони от овесени ядки и фурми.

3. Кекс с маково семе.

4. Безглутенов хляб от червена леща.

Всички ученици въодушевено приготвяха своите кулинарни изкушения. А след това домакините на събитието, гостите и участниците с удоволствие дегустираха вкусните  ястия!

Всички бяха удостоени с грамоти и награди за положения труд и старание.

Вторник, 14 Май 2024 16:31

Открит урок

На 9 май , по случай деня на Европа в ПГИ „Робер Шуман“ гр. Разград се проведе открит урок по гражданско образование с учениците от 11. б клас, специалност „Полиграфия“ на тема: „Местни избори 2024 г.“.  Учениците разиграха ролева игра, която ги подготвя за бъдещи избиратели, а Никол Рацова, Габриела Илиева и Неджати Тезджан се състезаваха за гласовете на избирателите. Избирателната комисия следеше стриктно за спазването на правилата при гласуване. Кандидат – кметовете сами си изработиха предизборните плакати и обръщения, показвайки практическите си знания, усвоени в часовете по Графичен дизайн и Обща полиграфия. Урокът беше представен пред преподаватели по обществени науки и гражданско образование от област Разград,  

Понеделник, 13 Май 2024 18:37

„На добър път, абитуриенти!“

 Изпратихме випуск 2024! Абитуриентите ни събраха погледите и сърцата на своите съученици, учители и родители и под бурните овации на публиката преминаха по червения килим.

 Гордостта на този випуск са четиримата отличници, които задържаха успеха си през целия курс на гимназиалното обучение: Виктория Владимирова, Кристиана Иванова, Айше Сейфула, Берил Мехмедова.
 Тържеството бе подсладено с участието на певците Георги Димитров и Ирем Джеватова и двамата от 8.В клас, а събитието бе водено от великолепните Гергана Георгиева от 10.А и Петя Стоева от 9.А клас, като Петя дори сподели свое стихотворение, вдъхновено от случая.
 Пожелаваме на нашите випускници успех на Държавните зрелостни изпити и попътен вятър по вълните на океана, наречен „живот“. Успешна бъдеща реализация!

В периода 24.04.2024 – 26.04.2024 г.  в к.к. "Златни пясъци" се проведе Национално състезание по професии, в което 186 участници от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна се състезаваха в шест направления – „Най-добър барман“, „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад сервитьор“.
Нашата гимназия участва за първи път в направленията “Най-добър млад аниматор” и “Най-добър млад хлебар-сладкар”.
Талантливите ученици от 12г клас Борислава, Женя, Йоана и Денис със специалност “Организация на туризма и свободното време” представиха достойно гимназията, както първия така и втория ден на състезанието като обраха аплодисментите на публиката. А Онур от 12д клас се състезава с останалите хлебари-сладкари, в опита си да направи най-вкусните понички.
Сред гостите на откриването бяха г-н Илин Димитров - бивш министър на туризма и съветник на президента, кметът на Варна г-н Благомир Коцев, г-н Павел Попов – заместник-кмет на община Варна, началникът на РУО-Варна д-р Ирена Радева, представители на Варненската туристическа камара, Варненска търговско-индустриална камара, хотелиери и ресторантьори.
На 25.04.2024 г. на официална галавечеря министърът на туризма г-н Евтим Милошев и заместник-министърът Ирена Георгиева връчиха наградите на победителите.

Понеделник, 22 Април 2024 20:12

Денят на Земята

         Гимназията отбеляза Международния ден на Земята с разнообразни инициативи. По идея на 8.В клас бяха засадени люлякови и липови дръвчета в двора на училището. В мероприятието се включиха председателят на ученическия съвет Никола Цонев от 11.А клас и заместник-председателят – Жанет-Мари Кръстева от 11.Б клас, които дадоха ценни съвети на осмокласниците.

         А ученици от 8.А и 8.Г клас изработиха различни макети на Земята от рециклирани материали.
         Мелике Самед от 12.Д клас самоинициативно засади цвете в рециклирана от нея пластмасова бутилка, като я декорира под формата на спящо коте.
         Петя Стоева от 9.А клас пък изготви презентация на тема: „Международен ден на Земята“, на която можете да се насладите в сайта.
         Благодарим на учениците за всеотдайността и инициативността, които проявиха с отношението си към нашата обща майка – Земята. Пожелаваме си винаги да са такива и да опазят Земята и за бъдещите поколения.

В продължение на два месеца екипи на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център изнасяха занятия на учениците от VIII до XII клас. Учениците получиха важна и полезна информация на различни теми като: "Влиянието на алкохола върху организма", "Вредите от употребата на наркотични вещества", "Вредите от употребата на енергийни напитки" и "Вредите от тютюнопушенето". Благодарим на ОБСНВ и ПИЦ за партньорството в обогатяване на знанията на нашите ученици!

Четвъртък, 18 Април 2024 21:23

Ученическа екскурзия

В периода от 5-ти до 7-ми април ученици от ПГИ „ Робер Шуман“ се отправиха на екскурзионно пътешествие из богатата история и култура на България. Нашият маршрут обещаваше много- от древни манастири до възрожденски къщи и модерни забележителности. Маршрутът премина през различни значими места като АЕК Етъра, Дряново, Трявна и Велико Търново, като всяко от тези места остави своя неповторим отпечатък в сърцата на младите пътешественици.

В първия ден от екскурзията, учениците посетиха АЕК Етъра, Габрово. Благоприятното време ги зарадва и те имаха възможността да разгледат всички къщи и работилници в комплекса. Енергичният екскурзовод ни въведе в света на АЕК Етъра чрез интересни разкази и факти, където каменните стени и тесни улички криеха в себе си тайни и легенди от далечното минало. През очите на екскурзовода тези стари къщи и работилници оживяха с истории за занаятчии и търговци, които са оформили и обогатили живота в района.

Пътуването продължи с посещение на Дряновския манастир, където в сянката на вековните дървета и сред свещените стени ни беше разкрита историята на българския монашески живот и част от учениците запалиха свещ в знак на почит и спомен за миналото. Това беше емоционален момент, който ги свързва още повече с наследството на страната.

На втория ден, екскурзионната група продължи към град Трявна. В град Трявна, пред очите ни се разкри твърде познатата картина на българската възрожденска архитектура и култура. Екскурзоводът ни разказа за значението на местните майстори и за важната роля, която Трявна играе в съхраняването на българската идентичност. Във възрожденския град, учениците посетиха Даскаловата къща, и се потопиха в атмосферата на минали векове, която оживява в тези стени.

Последният етап от пътешествието ни заведе до Велико Търново, сърцето на българската история. В парк Мини България, представена беше  историята на страната ни в миниатюрен мащаб. След това учениците се отправиха към Самоводската чаршия, където не пропуснаха възможността да разгледат Музея на илюзиите и да се забавляват със забавните оптични илюзии. Завършекът на деня беше посветен на пазаруване в мол Велико Търново, където учениците имаха възможност да избират сувенири и спомени от тяхното незабравимо пътешествие.

Ръководители на групата бяха учителите Дилбер Рюстем, Елена Петкова и Сунай Яхов, които с грижа и ангажимент гарантираха успешното преминаване на екскурзията.

Екипът на учениците от ПГИ „Робер Шуман“ се завърна с незабравими спомени и изживявания, които ще ги съпътстват през целия им живот. Едно е сигурно-това пътешествие в древната и същевременно съвременна България ще остане в техните сърца завинаги.

 

Три открити урока в направленията: „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“ се проведоха в гимназията на 16.04.2024г. С тях ученици и преподаватели представиха добри педагогически практики пред експерти от РУО-Разград и РУО-Търговище, директори на професионални гимназии и преподаватели по професионално обучение от областите Разград и Търговище. Акцентът беше насочен към междупредметните връзки в професионалните направления и прилагането на практически умения, получени в часовете по теория.

Учениците от 9. Г клас със специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ се запознаха теоретично с технологията за приготвяне на шоколад и демонстрираха своите знания и умения, приготвяйки различни видове шоколадови изделия, които бяха оценени от присъстващите. Дванадесетокласниците от специалност „Организация на туризма и свободното време“ представиха туристически маршрут, влизайки в ролята на екскурзоводи, и показаха на гостите с виртуална разходка забележителностите на град Разград.

Междупредметните връзки бяха съчетани в общ, комбиниран урок под наслов „Капанската кухня: Вкусът на гостоприемството“, в който акцентите бяха произход, традиции и обичаи, свързани с  историята им, и традиционното за тях кисело мляко. В часа бе включена  технологията за приготвяне на кисело мляко, хигиенните изисквания за приготвянето му и практическа демонстрация, която завърши с направата на домашно сирене и кашкавал.  Гостите имаха възможност да дегустират и млечните изделия.

Споделените добри педагогически практики са с тенденция да утвърдят връзките между  преподавателите в професионалните гимназии от областите Разград и Търговище и това да се превърне в традиция.

  На 12.04.2024 г. гимназия по икономика направи изложба с проекти на ученици от различни класове, за да отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката. В час по физика 8. Б клас участваха във викторина на тема: "Познавате ли планетите?", подготвена от Неджати от 11. Б клас. На учениците им хареса интерактивния начин на представяне на материала. Те участваха активно като даваха верни отговори, бяха ентусиазирани и мотивирани да показват знания. По този начин ние насърчихме тяхното креативно мислене и привлякохме вниманието и интереса на всеки един ученик чрез дискусия. Освен това учениците имаха възможността  да гледат видеоклип за слънчевото затъмнение от 08.04.2024 г.

Страница 1 от 44