УЧАСТИЕ В РазГРАДСКИ ИГРИ НА ОТКРИТО

По покана на г-жа Диана Господинова - секретар на Местната комисия за борба срещу противообществе...

УЧАСТИЕ В КУЛИНАРЕН ФЕСТИВАЛ

На 08.06.24г. се проведе Трети кулинарен фестивал  в с. Осенец . Учениците на ПГИ ‘‘Робе...

ДОБРОВОЛЦИ НА ОБУЧЕНИЕ

Наши ученици доброволци към ОБСНВ и ПИЦ Разград се включиха в двудневен ролеви тренинг на тема: "...

„По стъпките на Таньо войвода“

       За пръв път ученици от ПГИ „Робер Шуман“ участваха в Националния ...

ВТОРИ ЮНИ

Учениците от осми клас отдадоха почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъ...

 • УЧАСТИЕ В РазГРАДСКИ ИГРИ НА ОТКРИТО

  Събота, 15 Юни 2024 20:57
 • УЧАСТИЕ В КУЛИНАРЕН ФЕСТИВАЛ

  Четвъртък, 13 Юни 2024 19:28
 • ДОБРОВОЛЦИ НА ОБУЧЕНИЕ

  Вторник, 11 Юни 2024 18:27
 • „По стъпките на Таньо войвода“

  Вторник, 04 Юни 2024 18:48
 • ВТОРИ ЮНИ

  Неделя, 02 Юни 2024 14:21
Четвъртък, 18 Април 2024 21:23

Ученическа екскурзия

В периода от 5-ти до 7-ми април ученици от ПГИ „ Робер Шуман“ се отправиха на екскурзионно пътешествие из богатата история и култура на България. Нашият маршрут обещаваше много- от древни манастири до възрожденски къщи и модерни забележителности. Маршрутът премина през различни значими места като АЕК Етъра, Дряново, Трявна и Велико Търново, като всяко от тези места остави своя неповторим отпечатък в сърцата на младите пътешественици.

В първия ден от екскурзията, учениците посетиха АЕК Етъра, Габрово. Благоприятното време ги зарадва и те имаха възможността да разгледат всички къщи и работилници в комплекса. Енергичният екскурзовод ни въведе в света на АЕК Етъра чрез интересни разкази и факти, където каменните стени и тесни улички криеха в себе си тайни и легенди от далечното минало. През очите на екскурзовода тези стари къщи и работилници оживяха с истории за занаятчии и търговци, които са оформили и обогатили живота в района.

Пътуването продължи с посещение на Дряновския манастир, където в сянката на вековните дървета и сред свещените стени ни беше разкрита историята на българския монашески живот и част от учениците запалиха свещ в знак на почит и спомен за миналото. Това беше емоционален момент, който ги свързва още повече с наследството на страната.

На втория ден, екскурзионната група продължи към град Трявна. В град Трявна, пред очите ни се разкри твърде познатата картина на българската възрожденска архитектура и култура. Екскурзоводът ни разказа за значението на местните майстори и за важната роля, която Трявна играе в съхраняването на българската идентичност. Във възрожденския град, учениците посетиха Даскаловата къща, и се потопиха в атмосферата на минали векове, която оживява в тези стени.

Последният етап от пътешествието ни заведе до Велико Търново, сърцето на българската история. В парк Мини България, представена беше  историята на страната ни в миниатюрен мащаб. След това учениците се отправиха към Самоводската чаршия, където не пропуснаха възможността да разгледат Музея на илюзиите и да се забавляват със забавните оптични илюзии. Завършекът на деня беше посветен на пазаруване в мол Велико Търново, където учениците имаха възможност да избират сувенири и спомени от тяхното незабравимо пътешествие.

Ръководители на групата бяха учителите Дилбер Рюстем, Елена Петкова и Сунай Яхов, които с грижа и ангажимент гарантираха успешното преминаване на екскурзията.

Екипът на учениците от ПГИ „Робер Шуман“ се завърна с незабравими спомени и изживявания, които ще ги съпътстват през целия им живот. Едно е сигурно-това пътешествие в древната и същевременно съвременна България ще остане в техните сърца завинаги.

 

Прочетена 407 пъти

Галерия със снимки