Браво на нашите ученички

Браво на нашите прекрасни ученички Йоанна Йорданова от 11в клас и Мануела Стоянова 10в клас,...

ГРАФИК НА ИЗПИТИ

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА ОФОРМЯНЕ НА СРОЧНА ОЦЕНКА ЗА ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК НА УЧЕБНАТА 2021/2022 г. ...

Патронен празник

Днес с гордост отпразнувахме патронния празник на нашата гимназия ПГИ "Робер Шуман".

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НАРКОТРАФИКА

По случай 26 юни МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НАРКОТРАФИКА, екип от петима уче...

Еньовден

Сутринта на 24 юни, Еньовден-Денят на билките, започна с освежаващ студен и топъл билков чай...

 • Браво на нашите ученички

  Понеделник, 04 Юли 2022 16:43
 • ГРАФИК НА ИЗПИТИ

  Понеделник, 04 Юли 2022 11:47
 • Патронен празник

  Вторник, 28 Юни 2022 18:10
 • МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НАРКОТРАФИКА

  Неделя, 26 Юни 2022 12:44
 • Еньовден

  Неделя, 26 Юни 2022 12:25
Понеделник, 02 Декември 2019 16:05

ПГИ „Робер Шуман“- Разград за втори път бе домакин на националното ученическо състезание по митнически и данъчен контрол

40 гимназисти решаваха казуси в състезанието, организирано от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” към Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов

Утвърдилото се вече като традиция национално ученическо състезание по митнически и данъчен контрол се провежда за седми път.  Разградската професионална гимназия по икономика е негов домакин за втора поредна година.

 

В надпреварата се включиха 24 гимназисти от ПГИ „Робер Шуман“ и 16 ученици от Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски”, всички на възраст XI – XII клас.

Участниците в състезанието бяха  разпределени в 10 отбора от по четирима гимназисти, като във всеки отбор имаше ученици и от двете гимназии.

 

Екипите имаха на разположение два астрономически часа за решаването на казус, показващ напрактика теоретичните им познания по митнически и данъчен контрол. В учебната задача гимназистите трябваше да проследят изрядността на документацията на българска фирма, осъществила импорт  на няколко вида стоки от трета страна, впоследствие реализирала част от обмитените стоки на родния пазар и експортирала останалите. Част от условието на казуса бе отборите да съобразят допуснати ли са нарушения на митническото и данъчното законодателство, а при необходимост да наложат съответни административни наказания, като ги обосноват и определят по вид и размер. За целта учениците разполагаха  с извадка от относимите нормативни актове.

 

Студенти третокурсници по стопански и финансов контрол в Стопанската академия  „Димитър А. Ценов“ бяха ментори на гимназистите, участващи в националното ученическо състезание, а  решенията на учебния казус оцениха академични преподаватели - доц. д-р Момчил Антов и гл. ас. д-р Жельо Желев от катедрата, организатор на състезанието - „Контрол и анализ на стопанската дейност”.

За най-добре представилите се три отбора отбора бяха раздадени специални награди, а за отличното си представяне всички участници в седмото национално състезание по митнически и данъчен контрол получиха и сертификати, чрез които могат да кандидатстват в Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов .

Ето и учениците от най-добре представилите се отбори, носители на отличията:

Специалната награда на Ректора на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов доц. д-р Иван Марчевски получи отбор, в състав:

Симона Ненова - 11а клас, ПГИ „Робер Шуман“;

Стефани Николова - 11б клас, ПГИ „Робер Шуман“;

Мелис Ремзи - 12в клас, ПГИ „Робер Шуман“;

Силвия Ангелова - 12д клас, ВТГ „Г. С. Раковски”.

Специалната награда на ръководител катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ при СА „Д. А. Ценов“ проф. д-р Георги Иванов бе за отбора в състав:

Преслава Стефкова - 12г клас, , ПГИ „Робер Шуман“;

Деним Вели - 11б клас, ПГИ „Робер Шуман“;

Пламена Борисова -  12д клас, ВТГ „Г. С. Раковски”;

Любослав Василев - 12д клас, ВТГ „Г. С. Раковски”.

Специалната награда на Националната организация на митническите агенти (НОМА), с председател доц. д-р Момчил Антов, получи отборът на:

Кристин Георгиева - 11а клас, ПГИ „Робер Шуман“;

Петър Йорданов -11в клас, ПГИ „Робер Шуман“;

Савина Енчева - 12д клас, ВТГ „Г. С. Раковски”;

Александър Димитров - 12д клас, ВТГ „Г. С. Раковски”.

Прочетена 1107 пъти