Обява за работа

Обява за учител по математика Обява за учител теоретично обучение Обява за пазач-пор...

Браво на нашите ученички

Браво на нашите прекрасни ученички Йоанна Йорданова от 11в клас и Мануела Стоянова 10в клас,...

ГРАФИК НА ИЗПИТИ

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА ОФОРМЯНЕ НА СРОЧНА ОЦЕНКА ЗА ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК НА УЧЕБНАТА 2021/2022 г. ...

Патронен празник

Днес с гордост отпразнувахме патронния празник на нашата гимназия ПГИ "Робер Шуман".

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НАРКОТРАФИКА

По случай 26 юни МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НАРКОТРАФИКА, екип от петима уче...

 • Обява за работа

  Понеделник, 18 Юли 2022 16:04
 • Браво на нашите ученички

  Понеделник, 04 Юли 2022 16:43
 • ГРАФИК НА ИЗПИТИ

  Понеделник, 04 Юли 2022 11:47
 • Патронен празник

  Вторник, 28 Юни 2022 18:10
 • МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НАРКОТРАФИКА

  Неделя, 26 Юни 2022 12:44
Понеделник, 30 Април 2018 08:37

ПГИ „Робер Шуман”с награди на Международния панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“

Над 800 бъдещи мениджъри демонстрираха своите умения, придобити в тренировъчни фирми, на изложението „ТФ фест“, което се проведе  на 26 и 27 април в Международен панаир Пловдив. Участниците пресъздават реални бизнес ситуации – водят преговори, сключват сделки, извършват разплащания, макар и виртуални. Техните щандове впечатляват с оригинален дизайн и атрактивни презентации.

 

На  „ТФ фест 2018“ се представят 121 учебни предприятия на ученици и студенти от България, Люксембург, Румъния, Сърбия и Черна гора. Те развиват дейност в браншовете: финанси, храни и напитки, туризъм и хотелиерство, организация на събития, реклама, търговия със сувенири, играчки, облекла, бижута, козметика, автомобили, стоки за бита и книги, строителство и озеленяване, фармация, фотография, спорт, медии и други.

„Радващо е, че и 21-ото издание на форума включва толкова много участници от чужбина. Така младите хора отрано свикват с отворените граници в света на бизнеса“, заяви главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.

Участниците се състезават в 18 конкурса, сред които за:  щанд, екип и професионално обслужване,  каталог и рекламни материали, уебсайт, презентация, най-добра банка, защита на интелектуалната собственост, сътрудничество с фирма ментор. Бяха избрани Мис и Мистър   „ТФ Фест“.

Освен наградите на изложението, ще бъде даден и призът на Академия „Корпоративна социална отговорност. В програмата е включена също годишна среща на Българския младежки форум на бизнес лидерите.

До финалния кръг на годишните награди за отговорен бизнес на българския младежки форум на бизнес лидерите бяха допуснати 10 учебни предприятия от предварително регистрираните за участие.Две от тези 10 учебни предприятия бяха от ПГИ „Робер Шуман” с ръководител Нели Ганева.Тренировъчна фирма „Приятна изненада” ООД участва в категорията -маркетинг, посветен на кауза с тема  защита на животните в Лудогорието, а Тренировъчна фирма Ремонтмакс” ООД участва в категорията  - проекти, насочени към обществото  с тема „ Дари книга - подари знание”. Учениците представиха презентациите на английски език според предварително обявения регламент.

Международният панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ показва резултатите от интегрираното обучение по икономика, информационни и комуникационни технологии, роден и чужд език, припомни Дария Маврудиева, директор на Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образоването и науката, който е организатор на „ТФ фест“. Той е част от проекта „Мост между училището и бизнеса“ и привлича все по-голям интерес от страна на работодатели, които откриват тук бъдещи кадри.

Днес Мрежата на българските учебни предприятия обединява над 350 ученически и студентски фирми от цялата страна. Всяка година нови 5000 възпитаници  преминават обучение в тях.

Гости от 12 държави присъстваха на „ТФ фест“, за да се запознаят с българския  опит в организирането и провеждането на това уникално изложение.  Признание за престижа на форума е и фактът, че тази година той стана домакин на  50-ата среща на  Световната организация на учебните предприятия и на  международното състезание  Global Enterprise Challenge.

За първи път България е домакин на международното състезание за млади мениджъри Global Enterprise Challenge (GEC). То е инициатива на Световната организация на учебните предприятия EUROPEN-PENInternationalq а неговото пето издание  се проведе на 25 април 2018 г. в Международен панаир Пловдив. GEC е уникален конкурс за решаване на практически бизнес казуси. Участниците работят в интернационални екипи, които трябва да дадат решение на проблема и да презентират своята работа на английски език пред жури от експерти.

  Конкурсните казуси са подготвени от две български фирми.  Работният език е английски, а за първи път се използва и френски. Така младежите показват  уменията си, придобити в тренировъчните фирми в обучението по чужд език. Екипи с участници от различни държави проучват проблеми от практиката на реални предприятия, поставят експертна „диагноза“, предлагат решения и правят презентация на резултатите, обясни Лорен Комт, президент на EUROPEN-PEN International.

Ученици от ПГИ „Робер Шуман”се регистрираха за участие в международното състезание за млади мениджъри Global Enterprise Challenge (GEC), и според регламента попаднаха в различни отбори. Отборът в който участва Берк Вейсал Фахрединов от Тренировъчна фирма „Ремонтмакс” се класира на първо място, а отборът в който участва Симона Георгиева Вангелова от Тренировъчна фирма „Приятна изненада”се класира на трето място.Макар и участници в отбор всеки от учениците е имал определена задача и е участвал в презентацията на отбора със свое изказване на английски език. Берк Вейсал Фахрединов и Симона Георгиева Вангелова получиха награди, като  най –голямата награда е , че вече са приети за студенти в Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) в гр. София.

 

Заедно с надпреварата  се състоя и 50. юбилейна среща на членовете на EUROPEN-PENInternational. Проявите са реализират съвместно с 21-ото издание на Международния панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“, който вече е много популярен в целия Балкански регион. На „ТФ фест“ тази година  се представиха 125 тренировъчни фирми на гимназисти и студенти от България, Люксембург, Румъния, Сърбия и Черна гора. Над 800 участници  се състезаваха в 15 конкурса и  демонстрираха своите компетентности, придобити в учебните предприятия. Единственото в България състезание по професии с международно участие показва резултатите от интегрираното обучение по икономика, мениджмънт, бизнес администрация и чужд език. То е одобрено от Европейската комисия, включено е в Европейската седмица на малките и средни предприятия и е представено като добра практика за подготовка на младите хора по предприемачество, креативност и иновативност. Организатор на изложението „Млад предприемач“ е Центърът на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката, а форумът е част от проекта „Мост между училището и бизнеса“.

 

Нели Ганева –ръководител на тренировъчни фирми „Ремонтмакс”и „Приятна изненада”

Прочетена 1079 пъти