Четвъртък, 22 Декември 2016 11:10

Традиции и обичаи за Коледа и Нова година

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Коледа и Нова година са най-обичаните и празнувани празници в България. Традиционно по това време има цял празничен сезон и всъщност той не приключва до средата на януари, защото българите празнуват и много популярни именни дни.

Коледа в България определено е семеен празник. Всъщност Бъдни вечер е по-важен празник – всеки остава вкъщи с най-близките членове на семейството за богата вегетарианска вечеря. Обикновено тя се състои от боб, зеле и лозови сърми и червени чушки, пълнени с ориз и подправки, много предястия, компот от сушени плодове и важния домашно приготвен хляб. Това е така наречената „пита“, в която се слага монета преди печене. На вечеря, най-старият член на семейството раздава пита на всеки и този, на който се падне монетата, ще има късмет през годината.

Интересно събитие сутринта на Коледа в България са коледарите – група млади мъже, облечени в традиционно облекло. Те ходят от къща на къща и пеят български коледни песни. За награда получават специален геврек, наречен „колаче“.

На Нова година акцентът в менюто е баница. Всяка порция съдържа малко парче хартия с писмени пожелания за здрава и успешна нова година, често написани в хумористичен стил. Традиционно баницата се яде през първите минути на новата година.

Сутринта през първия ден от новата година се провежда традиционен български ритуал, който се възлага на най-малките в семейството и се нарича сурвакане. Състои се от потупване на гърбовете на по-възрастните със специално декорирани за случая дрянови клони – „сурвачка“. Декорацията се състои от цветна прежда, сухи плодове и пуканки. Децата потупват гърбовете на своите родители и прародители и рецитират стихове, пожелавайки здрава и успешна нова година. След това получават като награда пари и лакомства.

Италия

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е големият козунак панетоне, която служи за коледен сладкиш. Той се пази за постната вечеря на 24 декември и е предшестван от различни каши и риба (най-често змиорка). Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25 декември.

Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5 януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. 

На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно!

Германия

Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. В Германия Коледата е преди всичко семеен празник. 

Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, прочутия щолен, който се прави поне месец преди това, както и други вкусни неща.

Бразилия 

Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично. 

В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взима по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

Египет 

В Египет Коледа се празнува на 7 януари. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк. 

Освен множеството играчки и какви ли не други подаръци, децата получават задължително и комплект нови дрехи. 

Китай 

В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава "Старият Коледен човек". Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година. 

Материалът е подготвен от клуб "Училищен информационен център"

Прочетена 1689 пъти Последно променена в Петък, 23 Декември 2016 10:28