Вторник, 06 Декември 2016 09:15

УСПЕХ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БАНКИРАНЕ

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

  По повод Деня на банкера първата българска катедра по „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ в град Свищов организира четвърто национално ученическо състезание по банкиране „Моят първи бизнес кредит“. Състезанието се проведе на 02 и 03.12.2016 г. В него взеха участие 230 ученици от цяла България. За поредна година в него се включиха и ученици от ПГИ „Робер Шуман“ гр. Разград, специалност „Банково дело“, а именно: Айше Еминова, Джейлян Али, Анатоли Ангелов и Корай Неджати. Участниците в състезанието получиха предизвикателството да подготвят бизнес- проект за получаване на банков кредит. По заданията си те работиха в екипи от 5- ма под вещото ръководство на ментори- студенти в академията.

     Отборът на Джейлян разработи бизнес идея за бензиностанция, която работи с автоматизирани колонки и специални чипове за инвалиди. Екипът на Корай кандидатства за кредит за закупуване на вендинг машина за лекарства, която ще е в помощ на болните и през нощта. Групата на Анатоли подготви проект за цветно селище за опазване на пчелите, което ще спомогне за увеличаване продукцията на мед и пчелни продукти. Отборът на Айше представи идея за изработка на мултифункционални мебели, които са необходими поради увеличаването населението на Земята и недостига на площи за живеене. Презентираните проектни идеи бяха оценени от жури в състав от преподаватели от катедра „Финанси и кредит“ и представители на банки- партньори. С гордост искам да отбележа, че екипът на Джейлян спечели Iво място в категорията „Корпоративно банкиране“ и получи подаръци от банка.

    В края на работния ден за всички участници в състезанието беше организирано Антично академично парти „Legio Prima“, на което освен много забавления имаше и викторина, свързана с римския град Нове. За верен отговор на нея нашата Джейлян отново получи награда.

 
 

     За всички нас на 03.12.16 г. се проведе семинар на тема „Инвестиционно злато и търговия със златни деривати“ с лектори проф. д-р Андрей Захариев и банкер от банка- партньор. Получихме нови знания за сделките със злато, но и затвърдихме досегашните.

     Учениците получиха сертификати за участие в състезанието и обучението и обещанието да станат студенти по първо желание в академията.

     Тръгнахме си доволни от постигнатите успехи, заредени с много положителни емоции и с нови запознанства. За нас, учителите, остава удовлетворението, че нашите възпитаници са отлично подготвени и готови за реализация в банковата сфера.

автор: Мариана Драгоева

Прочетена 1485 пъти Последно променена в Вторник, 06 Декември 2016 09:29