Сряда, 30 Ноември 2016 11:09

Да запазим живота в свят без СПИН!

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба съсСПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

СПИН или синдром на придобитата имунна недостатъчност е раната на двадесет и първи век. СПИН е заболяване, за което няма лек.

Вирусът на СПИН унищожава защитните ни тела. Една настинка, дори е пагубна за човек, носител на този вирус. СПИН е „агонията" на всеки попаднал в „прегръдките" му. Създаден по изкуствен път или роден в друг континент и пренесен по целия свят, СПИН ще остане заплаха за човечеството, докато не се открие антидот.
СПИН може да е съдба, но в повечето случаи е плод на нехайството и порока.
Жалко е, когато си млад, красив, образован и независимо от това, че си осведомен за опасностите, които крие половият контакт без предпазни средства, правиш точно това. Всеки си казва „ Аз нямам СПИН. Защо не? Какво пък ще ми стане? Нали е по-готино..." да, но не можем да бъдем сигурни. Достатъчно е веднъж партньорът ни или ние самите да сме били с „неподходящия" човек и без сам той или тя дори да подозира да ни зарази. Тогава СПИН се превръща от нехайство в съдба, а тази съдба е много тъжна и агонична...

В знак на солидарност към болните от ХИВ и СПИН днес се носи червена панделка, която е символ на анти-СПИН кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.

Материалът е подготвен от клуб "Училищен информационен център"

 
Прочетена 1403 пъти Последно променена в Сряда, 30 Ноември 2016 11:18