Вторник, 15 Ноември 2016 10:23

Младите бармани под зоркото око на световния шампион

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Изборът на професия не е толкова проста задача!

На земята има истински магьосници. Те приготвят чудодейни смеси, правят невероятни представления и за секунди с ловки движения на ръцете превръщат живота ви в празник. При среща с тях на много им се развързват езиците. Не,….. това не е Хари Потър, нито неговите приятели вълшебници. Това са четири кратният световен шампион в класически стил Васил Колев и десетте ученици от 10-Д клас (Ванеса Тодорова; Ертан Хълми; Исмаил Исмаилов; Николай Мичев;  Сали Ямаков; Хасан Абдурахимов), 11-Д клас (Антониан Касабов; Пенка Иванова; Станислав Савов) и 12-Д клас (Хелена Иванова) на специалността „Производство на кулинарни изделия и напитки“.

В продължение на два дни, в учебната кухня на гимназията, те се учиха на основите и техниките в барманството. Изключително дисциплинирани и амбицирани, използваха всеки миг, за да тренират своята сръчност и прецизност. С голямо усърдие „попиваха“ всеки съвет и стъпка на корифея в барманството. Придобиха умения да работят с шейкър и смесителна чаша, да разбъркват и прецеждат коктейли и знания за професионалния етикет.

 
 
 
 
 

Заслужени са похвалите от В. Колев, който ги насърчи и мотивира да се представят брилянтно на заключителния етап – демонстрация в нощния клуб „Сохо“.

Всички се чувстваха като на спектакъл.

Бъдещите бармани изпълниха с точност и финес възложените им рецепти на коктейли. С приятния шум на „играещия“ лед при шейкването спечелиха усмивките и аплодисментите на присъстващите гости.

Естествено беше възхищението на всички от изключително впечатляващия финал с атрактивно приготвяне на най-модерните „Тики“ коктейли и топла инфузия от барман №1 на България.

Всичко това се случи в резултат на креативността и инициативността на инж. Хр. Панчева директор на гимназията ни.Иновативното обучение по всички специалности, е генералната стратегия за развитие на ПГИ „Робер Шуман“.

Барманството е нещо много повече от бързина, сръчност и точност - трябват железни нерви, знания и талант, с който да омаеш клиента, за да си поръча още едно и още едно, и още едно... И точно в този смисъл то се доближава до изкуството.

С нетърпение очакваме следващия етап на обучението.

 

автор: инж.Соня Стоянова

 

 

 
Прочетена 1670 пъти