Четвъртък, 19 Ноември 2015 07:37

ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

На 18.ХІ.2015 година за първа година в ПГИ „Робер Шуман“ се проведе „Иновативен лагер 2015“. Той е част от серия инициативи по програмите за предприемаческо образование и поведение на Джуниър Ачийвмънт България в рамките на Световната седмица по предприемачество.
В него след се включиха учениците от 9 до 12 клас. Те бяха разпределени на случаен принцип в 7 отбора по 7 ученици.  В началото бе обявена темата на предизвикателството, поставено от организацията-домакин за нашата страна: „Да се предложи нов предмет, който да се въведе в училище“. Това е много актуален проблем в настоящия момент, предвид предстоящите промени в образованието.
Участниците разполагаха с три часа време за работа, за да предложат решение, оформено в презентация.

Те трябваше да дадат отговор на няколко въпроса: С какво предмета ще допринесе учениците да са подготвени за бъдещето?, С какво точно предмета ще направи света по-добро място за живеене?, Каква да бъде учебната програма?, Как изучените теми ще повлияят на индивида, обществото и околната среда?, Как си представят идеалния процес на обучение?, В кои класове да се изучава и кой ще го преподава? и др.
Независимо от краткия срок за изпълнение на задачата, всички отбори се справиха успешно. Те презентираха своите идеи пред съученици и гости на събитието. Жури с председател Веселина Станчева – старши експерт „ПОО“ в РИО-Разград и членове:  Джипо Николов – предприемач, общински съветник, Теосвета Лазарова – Директор на Дом за възрастни хора с деменция и партньор на училището, Димитрина Цонева – Управител на „ДИДИ-С“ ЕООД и партньор на училището и инж. Христина Панчева – Директор, изслушаха и оцениха по критерии презентираните идеи за нови учебни предмети в училище.
В условия на повишена концентрация и с влагане на много емоции всеки от седемте отбора представи своето правилно решение. А те всички бяха много добри. Но като на всяко състезание има класирани на призовите места и добре представили се.


Отбор № 2, който зае първо място предложи в училище от 1-ви до 12-ти клас да се изучава нов предмет „Здраве“. Основна цел в обучението е да израстне здраво и жизнено поколение с изградени хигиенни навици още от най-ранна детска възраст. В началния етап да се изучава „Природен свят“, в прогимназиалния – „Здравословно хранене и хигиена“ и в гимназиалния – „Здравославен начин на живот“. Основните теми в учебната програма да са: Хигиенни норми и навици, Безопасна среда, Екологична среда, Движение и здраве, Здравословно хранене, Социално-психологически климат на работното място, Околна среда.


Класираният на второ място отбор № 6 предложи да се въведе цикъл от учебни предмети „Социални и хуманитарни науки“, в който да се изучават Социология, Антропология, Политология, Криминология, Държавна политика и др. Основната цел на обучението е всеки ученик да бъде добър гражданин на обществото, да знае и защитава правата си, да умее да се представя и самооценява, за да се реализира успешно в условията на пазарна икономика.


На трето място се класира отбор № 4, който предложи в училище да се изучава предмет „Човешки отношения“. Като основната цел в обучението ще бъде изучаването на Взаимоотношенията в родителската среда, Изграждане на добри междуличности взаимоотношения още от най-ранна детска възраст, Фирмени взаимоотношения, Взаимоотношения с конкуренти и клиенти.

Поощрителна награда журито присъди на отбор № 7 за предложения предмет „Здравето и ние“, който ще учи децата да познават полезните и вредните храни. Добри бяха идеите и на останалите три отбора за предметите „Бизнес етика“, „Бизнес практика“ и „Креативност и иновативност“.
Добре свършената работа е повод за радост и удовлетвореност. Всички ученици - участници в Иновативен лагер 2015 получиха своите грамоти и предметни награди, а ние техните учители – удовлетвореност от положения труд. С тази инициатива се постави едно ново начало, което ще продължим в годините, защото знаем, че заедно можем за се справяме с различните предизвикателства.

 

автор: Доцка Стефанова

Прочетена 1820 пъти Последно променена в Четвъртък, 19 Ноември 2015 09:23