Вторник, 01 Ноември 2016 00:00

ЧЕСТИТ ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ!

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

  

Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано година след година през вековете на робство, насилие и народни страдания – дело на стотици и хиляди знайни и незнайни българи – книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българщината.
   Денят на народните будители се ражда в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. Но както интелигенцията,така и обикновеният човек осъзнават подвига на възрожденските писатели и революционери. Много градове и села искат да отдадат заслужена признателност на народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име.
   За първи път честване на народните будители става в Пловдив през 1909 година. През 1922 година по предложение на министъра на просвещението Стоян Омарчевски денят, в който се почита свети Йоан Рилски – небесен покровител на българския народ и държава, образец на себеотдаване и духовна мощ, става официален празник, на който се почита паметта на българските просветни дейци и революционери.
   По повод обявяването на празника за общонационален министър Стоян Омарчевски казва:
„...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоан Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“

 

 

ДА СЕ ЗНАЕ, ДА СЕ ПОМНИ,

ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЖИВА.

НА БУДИТЕЛИТЕ СКРОМНИ

БЪЛГАРИНЪТ КИТКА СВИВА!

 

 

автори: Петя Стоянова и Елена Славова

 

 

Прочетена 1761 пъти Последно променена в Вторник, 01 Ноември 2016 08:05