Три открити урока в направленията: „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“ се проведоха в гимназията на 16.04.2024г. С тях ученици и преподаватели представиха добри педагогически практики пред експерти от РУО-Разград и РУО-Търговище, директори на професионални гимназии и преподаватели по професионално обучение от областите Разград и Търговище. Акцентът беше насочен към междупредметните връзки в професионалните направления и прилагането на практически умения, получени в часовете по теория.

Учениците от 9. Г клас със специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ се запознаха теоретично с технологията за приготвяне на шоколад и демонстрираха своите знания и умения, приготвяйки различни видове шоколадови изделия, които бяха оценени от присъстващите. Дванадесетокласниците от специалност „Организация на туризма и свободното време“ представиха туристически маршрут, влизайки в ролята на екскурзоводи, и показаха на гостите с виртуална разходка забележителностите на град Разград.

Междупредметните връзки бяха съчетани в общ, комбиниран урок под наслов „Капанската кухня: Вкусът на гостоприемството“, в който акцентите бяха произход, традиции и обичаи, свързани с  историята им, и традиционното за тях кисело мляко. В часа бе включена  технологията за приготвяне на кисело мляко, хигиенните изисквания за приготвянето му и практическа демонстрация, която завърши с направата на домашно сирене и кашкавал.  Гостите имаха възможност да дегустират и млечните изделия.

Споделените добри педагогически практики са с тенденция да утвърдят връзките между  преподавателите в професионалните гимназии от областите Разград и Търговище и това да се превърне в традиция.

  На 12.04.2024 г. гимназия по икономика направи изложба с проекти на ученици от различни класове, за да отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката. В час по физика 8. Б клас участваха във викторина на тема: "Познавате ли планетите?", подготвена от Неджати от 11. Б клас. На учениците им хареса интерактивния начин на представяне на материала. Те участваха активно като даваха верни отговори, бяха ентусиазирани и мотивирани да показват знания. По този начин ние насърчихме тяхното креативно мислене и привлякохме вниманието и интереса на всеки един ученик чрез дискусия. Освен това учениците имаха възможността  да гледат видеоклип за слънчевото затъмнение от 08.04.2024 г.

 На първи март във ВТУ ,, Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велико Търново се проведе VIII национален ученически конкурс ,,Пространство и време“.

В него, с много ентусиазъм и творческо вдъхновение взеха участие ученичките от 10 а клас на ПГИ ,,Робер Шуман“ Татяна Станимирова Вълчева и Илияна Миткова Христова. За участието си в конкурса те бяха подготвени от г-жа Дарина Василева, преподавател по география и икономика.

  С голямо вълнение Татяна представи есе на тема „Всичко ми е родно близко до сърцето и душата…Всяка красота на България ми е скъпа…“ Иван Вазов. Със силното си представяне и с оценка отличен 5,50 тя зае трето място. Наградена беше с грамота и книга.

Много интересна беше темата на презентацията на Илияна: ,,Изкуственият интелект и географските хоризонти“. Журито оцени представянето й с много добър 5, 00 и грамота.

Отличията им бяха връчени официално от директора на гимназията инж. Христина Панчева.

И двете ученички са силно мотивирани за участие и следващата година в конкурса „Пространство и време“ и на него да постигнат още по-високи резултати. А ние им пожелаваме: „Успех!“.

Неделя, 14 Април 2024 12:50

УЧЕНИЧЕСКА ВОЛЕЙБОЛНА ЛИГА

Преди пролетната ваканция се проведе пролетния полусезон от ученическа волейболна лига. Турнирът се провежда в два кръга и е част от представителните изяви по НП „Заедно в изкуствата и спорта“ – модул „спорт“

Юноши 8-10 клас, които работят по НП „Заедно в изкуствата и спорт“ се класираха на 3 място. Срещите им бяха много емоционални и станаха любимци на публиката.

Гимназията беше представена от още два отбора:

Юноши 11-12 клас, които имаха много тежки и оспорвани мачове. Те заеха 3 място в крайното класиране. След себе си оставиха отборите на ПГТС „Хр. Смирненски“ и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“

Девойките 8-12 клас имаха доста тежки мачове. Малко не им достигна да се класират на почетното 3 място.

За най-полезни състезатели в отборите бяха отличени Денис Ибрям (8-10клас) и Никола Бонев (11-12 клас).

Пожелаваме на нашите момчета и момичета повече късмет и по – добро класиране в Ученическа волейболна лига през следващата учебна година!

На 27.03 се проведе традиционният за гимназията Пролетен концерт. Празникът започна с авторското стихотворение „Пролет“ на Петя Стоева от 9.А клас. След което на откритата сцена се изявиха талантливите осмокласнички – сестрите Невяна и Вероника от 8.Б клас и Никол от 8.В клас, а след това Георги Димитров също от 8.В клас се включи с народна песен. А „Мила моя горо“ изпя Алейна Сахлимова от 9.В клас. Талантливите ученици показаха дарованията си, за да приветстваме заедно пролетта. В края на празника на сцената се изви хоро, водено от детско-юношеската група на Капанския ансамбъл, с ръководители Румен Руменов и Алина Герги, част от която е и нашият ученик Александър Георгиев от 9.Г клас. Няма как да забравим и нашите усмихнати водещи – Савина от 9.А клас и Симона от 9.Б клас, без които празникът нямаше да е същият. За декорацията пък се погрижи Деница Росенова от 9.А клас. Благодарим на нашите таланти и гости за пролетното настроението! Пролетта е най-живият сезон, който когато е споделен и е най-щастливият. Обичайте и бъдете обичани!

Понеделник, 25 Март 2024 16:16

BeSafeNet

Силно мотивирани и талантливи ученици от Професионална гимназия по икономика "Робер Шуман" се отличиха на международно ниво, вземайки участие в престижната олимпиада по английски език. Тази изключителна възможност, предоставена от "BeSafeNet - Европейски център за информираност при бедствия", даде възможност на учениците да демонстрират своите езикови умения и култура пред световната общност. В отборът на гимназията се включиха учениците Нелина Вълкова, Калоян Стефанов Димопулус, Деница Росенова и Савина Георгиева, които с голям ангажимент и преданост се подготвяха за състезанието. Наградата, връчена от инж. Христина Панчева, е знак на признание за усилията и постиженията на учениците от гимназията.

По повод Международния ден на щастието, представители на ученическия съвет проведоха дискусия разделени на две групи на тема: "КАКВО Е ЩАСТИЕ И КАКВО НИ ПРАВИ ЩАСТЛИВИ?". Членовете и на двата екипа имаха възможността да помислят над въпросите, да ги обсъдят и да представят мненията си. Задачата беше приета с интерес от учениците. Те показаха, че могат да разсъждават като зрели хора. Учениците от 8. Б клас пък решиха да разменят помежду си пожелания за щастие изпълнени с позитивизъм. Това създаде в тях чувство за сплотеност и приятелство.

Днес, в Международния ден на числото "Пи", ученици от 10. В и 11. А клас представиха своите авторски проекти, зададени им от техния преподавател по математика г-н Т. Язаджиев. Те предизвикаха учениците от други класове да покажат своите математически и аналитични умения.

Четвъртък, 14 Март 2024 22:18

УЧИЛИЩНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

12.03 беше ден за забавления и игри в ПГИ “Робер Шуман”. Учениците от 12. Г клас със специалност "Организация на туризма и свободното време" се погрижиха за настроението на своите връстници, като ги включиха в интересни игри. Програмата започна с клубния танц на класа, след който беше ред на игрите. В първата игра участници трябваше да построят кула от чаши без да си използват ръцете. За целта те имаха балони, с които да пренесат чашите и построят кулата. Така тестваха концентрацията и координацията на участниците, във втората игра. Други участници трябваше да се пораздвижат, като повтарят поредни Табата движения показвани от Борислава и Женя. Програмата продължи Мелиса, която направи различни фигури от моделиращи се балони. Тя не забрави да покани и хора от публиката, за да ги научи как се прави куче с балон. В последната игра г-жа Мария Христова имаше възможността да участва в “Сделка или не”. Всички участници получиха подаръци.

Страница 1 от 43